3 Kasım 2013 Pazar

En İyi Commodore 64 Oyunları: Ghostbusters


Seksenlerin önce sinemada sonra da dönemin en iyi bilgisayarı Commodore 64'de fenomen haline gelen oyunu Ghostbusters bu gün konumuz. Film efektleri açısından değerlendirilince o yılların çok ötesindeydi. Konusu ve oyunculuk da aynı kalitede olunca unutulmazlar arasında yerini aldı. Oyunu da aynı başarıyı yakaladı. Zaten bir oyunda Activition imzasını görüyorsanız hiç düşünmeden oynayabilirsiniz demektir.

Load "Ghostbusters",8,1 komutundan sonra mandallı 1541'in ışıklarının yanmasıyla oyun yüklenir  ve derken başlar. Tabi eğer bir disk drivere sahip değilseniz ve teyp cihazıyla Commodore 64'ünüzü kullanıyorsanız hayaletlerin dünyasına girmeden önceki son uyarınız "Press Play On Tape".

Oyun ilk olarak Ghostbusters'in o ikon haline gelmiş görüntüsüyle gelir karşımıza. Ardından "Ghostbusters hahahahah" dijitize edilmiş ses efektiyle hayaletin alaycı meydan okumasıyla karşılaşırız ve oyuna başlamaya hazırlanırken bize birtakım sorular sorulur. Yanılmıyorsam o sorular şu şekildeydi. Daha önce bu oyunu oynadınız mı? Evet/Hayır Şayet bu soruya evet cevabı verdiyseniz size bir isim sorar ve hesap numarası sorar. İsim kısmına:Meryem Banka hesap no:125 girdiğinizde oyunda 500.000 usd gibi astronomik bir parayla başlangıç yapabilirsiniz. Bu ayrıntı o yıllardan aklımda kalan bir oyun hilesidir. Oyuna başlarken araba ve hayaletleri yakalamak ve zaptetmek için türlü cihazlar satın alıyoruz ve oyun başlıyor. Paranormal olaylarda şehir sokaklarının güvenliği bizden artık bizden sorulur. Şayet bir evde kırmızı yanıp sönmeye başlıyorsa derhal oraya doğru yola çıkıyoruz. Varmamız gereken noktaya giderken hayaletlerin yolunu kesiyor, ekranın ortasında bulunan "zool" e varmalarını engellemeye çalışıyoruz. Aksi taktirde vaktinden önce ortaya çıkan dev Marshmallow tüm şehri ve dolayısıyla bizi ezip geçiyor ve oyun bitiyor. Oyunda belli bir başarıyı yakalayabilirsek belli bir süre sonra ekranda anahtarla kilit birbiriyle buluşuyor ve oyunda ikinci seviyeye geçiyoruz. Ghostbusters anlatmakla bitmez, keyfi ve eğlencesi unutulmaz en iyi Commodore 64 oyunlarından biridir. Zamanında oyunu oynamış ama bitirememiş olanlar için oyunun final ekranının bulunduğu bir videoyu aşağıda yayınlıyorum. İyi eğlenceler... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder