9 Kasım 2013 Cumartesi

El Atarileri GameWatch'lar


Gamewatch, seksenli yıllarda dünyayı saran çılgınlığın adıdır. Sabit bir resim üzerinde yerleştirilmiş oyun karakterinin 3-4 yöne hareket edebilmesi üzerine kurulmuş bu oyun makineleri, nam-ı diğer "el atarisi" dedikleri bu cihazların ortak özelliği sonu gelmeyen hızlanma özelikleriydi. Yani oyuncu bölümü geçtikçe az önce oynayıp geçtiği oyun böllümü daha hızlandırılmış bir şekilde karşısına çıkardı. Bir noktada elbet kaybediliyor ve yeni hedefiniz de o kaybettiğiniz nokta oluyordu. Bu mantık üzerine kurularak üretilmiş bu basit cihazlar o yıllarda teknolojinin son noktasıydı.

Her biri değişik şekillerle dizayn edilen Gamewatch'lar her çocuğun aklını alacak rengarenk çeşitleri ve oyunun konusuna uygun süslenmiş dış paneliyle gelirdi. Çocuklar arasında geymmaç ismiyle telaffuz edilen cihazların içindeki oyunlar pek komplike olamadığından canavar öldürmece, yumurta toplamaca, kız kaçırmaca, kuş kapmaca, cam kırmaca, yangın söndürmece gibi basit tanımlamalarla ifade edilirdi.
   
Okula giderken cepte taşınabilir, ders aralarında sıra altında çaktırmadan oynanabilirdi. Gameatch’lar sayesinde sıkıcı dersler su gibi akar geçerdi. Bu müthiş cihazlar Atari ve Commodore 64’ün piyasaya "höööööööyt!!" diye girmesiyle çabuk unutulmuşlar, ancak tarihin hoş bir anı olarak hatırlanan sayfalarında yerlerini almışlardır.

BURADAKİ sitede o dönemlerde oynamış olduğunuz geymmaçı binlercesi arasından mutlaka bulacaksınız. Üretici firma ve ürünleri şeklinde düzenlenmiş ayrıca teknik detaylara da yer verilmiş. Sitede gezerken eski günlere tatlı bir yolculuk yapacaksınız.

Hadi sıra bende…
kaynak:linklup.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder